به گزارش سینماپرس، پاسخ این پلتفرم پس از طرح سوالی از سوی یکی از کاربران درباره سرنوشت سریال «معاویه» که در هفتههای گذشته بحثها و جنجالهای زیادی ایجاد کرده بود، صورت گرفت.
براساس این گزارش، «حذف سریال «معاویه» از برنامه پخش ماه مبارک رمضان در سایه همگرایی عربستان و ایران و افزایش تلاشها برای کاهش تنش در منطقه صورت گرفته است. این عقب نشینی در حالی صورت میگیرد که گروه رسانهای MBC عربستان در سوم ماه مارس جاری اخبار متداول درباره توقف پخش سریال «معاویه» را تکذیب کرده بود.
به گزارش سینماپرس، مدتی پیش مجموعه رسانهای "MBC" وابسته به سعودی طی اقدامی به ظاهر تاریخی اعلام کرد، قصد دارد که در ماه رمضان سریال «معاویه» را به نمایش بگذارد؛ سریالی که ادعا میشد قرار است زندگینامه اولین خلیفه بنی امیه را شرح دهد. با توجه به شخصیت جنجالی معاویه در تاریخ اسلام و تمرد نظامی وی در برابر حضرت امیر المومنین علیه السلام به عنوان خلیفه مسلمانان، این اقدام به طور طبیعی با واکنش شیعیان جهان اسلام مواجه میشد.
در واکنش به اعلام تولید سریال معاویه، «مقتدی صدر» در تاریخ 25 بهمن برابر با 14 فوریه، طی بیانیهای خواستار عقبنشینی "MBC" از پخش این سریال شد. او در این بیانیه، خود را «خیرخواه» آل سعود خواند و تلاش کرد با ادبیاتی که نظر سیاستمداران سعودی و به خصوص بن سلمان را جلب کند، بر اجتناب از پخش سریال معاوله تأکید کرد. در واقع بیانیه مقتدی صدر به دو قسمت مجزا قابل تقسیم بود؛ قسمت اول که به شدت به معاویه و کارنامه وی در صدر اسلام انتقاد میکرد، و قسمت دوم که با ادبیات ملایم و دوستانه سعی میکرد خود را خیرخواه آل سعود نشان داده و رضایت آنان را برای ممانعت از پخش سریال جلب کند.
در این بیانیه، معاویه «رأس فتنه طائفهگری» خوانده شد که نخستین کسی است که سنت «سب صحابه» را پایهریزی کرد و اولین شخص در تاریخ اسلام است که با شورش و تمرد علیه امام زمانش، وحدت مسلمانان را بر هم زد و در ادامه افزود: «او اولین کسی است که صحابه پیامبر را به قتل رساند!»
واکنش های متفاوت نسبت به توییت مقتدی صدر در عراق و خارج آن
این انتقاد تند مقتدی صدر واکنش های تندی را علیه وی در عراق و خارج آن در پی داشت. از طرفی در خارج از عراق با توجه به این که بسیاری از اهل سنت معاویه را «کاتب وحی» و «خال المؤمنین» میدانند به وی هجمه وارد کردند؛ اما در داخل عراق انتقادها بیش از این که مذهبی باشد، سیاسی بود. در این بخش انتقادها بیشتر مربوط به این بود که چرا مقتدی صدر نسبت به مسائل و چالش های روز اقتصادی و سیاسی سکوت کرده است و خود را سرگرم یک مسأله چالشی تاریخی میکند؟!
با این حال اکثریت ملت عراق به دلیل شیعه بودن و حتی بخشی از اهل تسنن و نیز شیعیان عرب خارج از عراق از این اقدام او استقبال کردند و آن را مورد حمایت قرار دادند.
واکنش مقتدی صدر به انتقادات
پس از انتقادات گسترده و در عین حال حمایت گسترده از پیش قدم شدن مقتدی صدر در مقابل فتنه انگیزی گروه رسانه ای وابسته به سعودی، رهبر جریان صدر طی دو توییت مختلف به تبیین موضع خود پرداخت.
وی در توییت اول تأکید کرد که مبارزه با «الطائفیة» (فرقهگرایی) به معنای همزیستی مسالمتآمیز ادیان و مذاهب مختلف است و نه اجبار و اکراه آنان به قبول دین یا مذهب خاص. طبق این توییت از نظر وی اساسا راه حل برای سخن گفتن از وجود اختلافات میان ادیان و مذاهب که امری طبیعی است، از طریق کارهایی مثل تولید فیلم و سریال میسر نیست؛ بلکه از طریق گفتگوهای علمی صورت میگیرد. در واقع این توییت وی در پاسخ به بخشی از منتقدان سکولار در عراق و خارج از آن بود که میپرسیدند: «چه اشکالی دارد که از طریق این سریال باب یک بحث تاریخی و علمی باز شود؟!»
در توییت دوم مقتدی صدر ضمن یادآوری تاریخ و سابقه خانوادگی خود در مبارزه با فرقهگرایی تأکید کرد که این مبارزه آنان به معنای تساوی میان امام علی (ع) و شخصی مثل معاویه نیست و اساسا اگر سریال درباره هر شخصیتی تاریخی در جهان اسلام به غیر از شخصیتهای منتسب به آل ابی سفیان بود، او هیچ واکنشی به آن نشان نمیداد.
واکنش جریان شیرازی
اقدام به ساخت سریال فتنهانگیز معاویه باعث شد شبکهای به نام «الشعائر» که به طیف شیرازیها نزدیک است و دفتر آن در عراق قرار دارد، اعلام کند سریالی به نام «ابو لؤلؤه» قاتل خلیفه دوم را در دست ساخت دارد.
در این زمینه نیز مقتدی صدر امروز واکنش نشان داد و ضمن محکومیت این اقدام، آن را از اخلاق شیعیان ندانست و هم سریال ابو لؤلؤه و هم سریال معاویه را فتنهانگیز دانسته و تأکید کرد که هر دو شخصیتهای محوری این دو سریال، نمیتوانند شیعیان و اهل تسنن را نمایندگی کنند.
واکنش دولت عراق به ساخت سریال معاویه چه بوده است؟
دولت عراق از طریق «سازمان رسانه و ارتباطات» از دو شبکه "MBC العراق" (بخش عراقی شبکه MBC) و «الشعائر» خواست که این دو سریال فتنهانگیز را پخش نکنند. ظاهرا که هر دو شبکه نیز این موضوع را پذیرفته و آن دو سریال را پخش نخواهند کرد.
با این حال ذکر این نکته لازم است که شبکه "MBC العراق" بخشی از مجموعه رسانهای "MBC" است و با این مجموعه رسانهای، برنامههای مشترک دارد که سریال معاویه به دلیل اینکه بخش عراقی این شبکه دارای دفاتر و استودیویی در عراق است، پخش نخواهد شد؛ اما تا این لحظه موضوع به نمایش گذاشتن این سریال از شبکه "1MBC" که برنامههای آن عمدتا برای جهان عرب خصوصا مردم حاشیه خلیج فارس است، استمرار دارد. به طور کل به نظر میآید هم اقدام دولت عراق هم اقدام شبکه "MBC العراق" بیشتر در راستای ایجاد موجی رسانهای برای کاهش خشم عمومی شیعیان این کشور باشد.
ارسال نظر